بیماری هاپزشکی و سلامت

خداحافظی با درد و رنج هموروئید: راهنمای جامع هموروئید

رنج و خجالت ناشی از هموروئید را دیگر تحمل نکنید!

هموروئید یا بواسیر، یک بیماری شایع و دردناک است که افراد زیادی در طول زندگی خود به آن مبتلا می شوند. این بیماری، تورم و التهاب رگ های خونی در ناحیه مقعد و راست روده است که می تواند با علائمی مانند درد، خارش، خونریزی و بیرون زدگی رگ ها همراه باشد.

معرفی کامل بیماری هموروئید :
بواسیر،  هموروئید یکی از انواع بیماری گوارشی است، که سبب ایجاد زائده در راست روده یا مقعد می شود، در این بیماری وریدها و رگ های ناحیه مقعد متورم و بزرگ شده و زمانی که این رگ ها کشیده می شوند تحریک خواهند شد. و بیمار با عوارضی نظیر، خارش، درد، احساس ناراحتی و سوزش، روبرو خواهد شد.

انواع بیماری هموروئید
بیماری هموروئید به دو دسته هموروئید داخلی و هموروئید خارجی تقسیم می شود. که به شرح هر کدام می پردازیم.

هموروئید داخلی :

هموروئید داخلی در راست روده ایجاد می شود و علامت اصلی آن خونریزی بدون درد به هنگام مدفوع است. هموروئید داخلی را می توان به ۴ نوع تقسیم نمود، نوع درجه یک آن رگ های متورم داخل راست روده هستند و قابل مشاهده نمی باشند، در نوع درجه دو، رگ های متورم در هنگام دفع مدفوع بیرون می زنند، اما به طور خود به خود به داخل راست روده بر می گردند. در نوع درجه سه رگ ها در هنگام مدفوع بیرون می زنند و باید با دست به داخل راست روده هدایت شوند. نوع ۴ به طور دائم بیرون می زنند و قابل برگشت به داخل راست روده نیستند.

هموروئید خارجی :

هموروئید خارجی در زیر پوست و اطراف ناحیه مقعد ایجاد می شود و ممکن است با علائمی نظیر درد، خارش، تورم و یا خونریزی همراه باشد، از انواع بواسیر خارجی می توان به ترمبوزه اشاره کرد که لخته شدن خون داخل هموروئید خارجی را گویند که بسیار ناراحت کننده و دردآور است. نوع دیگر بواسیر خارجی، بواسیر خونریزی است که رگ های متورم خونریزی می کند.

 عوامل بروز هموروئید :

  • فشار زیاد هنگام دفع مدفوع : یبوست و اسهال مزمن از علل شایع بواسیر می باشند، فشاری که به سیاهرگ و راست روده اعمال می شود، التهاب ایجاد می کند.
  • دوران بارداری :  در بارداری رحم بزرگ شده و به سیاهرگ های ناحیه لگن و مقعد فشار وارد می کند و ممکن است باعث هموروئید گردد.
  • افزایش سن : با افزایش سن عضلات و بافت های ناحیه مقعد ضعیف تر شده و سیاهرگ ها در این ناحیه بیشتر مستعد تورم و التهاب می شوند. هموروئید ها در میان بزرگسالان ۴۵ تا ۶۵ ساله رایج تر است.
  • چاقی یا چاقی مزمن : اضافه وزن و چاقی یکی از علل و عوامل عمده هموروئید است، چاقی، فشار داخل شکم را افزایش می دهد و به سیاهرگ های ناحیه مقعد و راست روده فشار می آورد.
  • بلند کردن اجسام سنگین : در برخی موارد دیده شده که بلند کردن اجسام سنگین سبب ایجاد التهاب در رگ ها و بواسیر شده است.
  • نشستن و یا ایستادن طولانی مدت : ایستادن طولانی مدت در حین کار یا نشستن طولانی در سرویس بهداشتی نیز احتمال ایجاد هموروئید را بالا می برد.

نشانه های بیماری هموروئید چیست ؟

  • خونریزی مقعد یکی از علائم هموروئید می باشد
  • بی اختیاری مدفوع
  • احساس خارش و درد در ناحیه مقعد
  • به وجود آمدن التهاب و تورم در مقعد
  • وجود ترشح مخاطی پس از اجابت مزاج
  • دفع ناقص مدفوع، پس از اجابت مزاج احساس کنید، روده شما تخلیه نگردیده است.

 

 

روش تشخیص هموروئید چگونه است ؟

تشخیص قطعی هموروئید با ابزارهای پزشکی، از جمله آنوسکوپ و کولونسکوپ امکان پذیر است. آنوسکوپ روشی برای دیدن مقعد با یک لوله کوتاه است، وسیله ای لنزدار و دارای یک سر نورانی در سر آن است. روشی دیگر پروتسکوپی است، دیدن راست روده یا قسمت پایینی روده بزرگ با وسیله ای به نام پروتسکوپ، که وسیله ای اپتیک و دارای منبع نورانی است. به طور معمول متخصص جراحی عمومی بیماری را تشخیص می دهد که اگر خونریزی مشکوکی داشته باشد و یا بالای ۴۰ سال باشد، معمولا” کولونوسکپی تجویز می شود.

تشخیص هموروئید خارجی :

برای تشخیص هموروئید، معاینه دیداری مقعد انجام می‌شود. دکتر متخصص هموروئید در ابتدا، علاوه بر این معاینه، از طریق آزمایش دیگری که به آن آزمایش (انگشتی) رکتوم مشهور است، تلاش می‌کند تا هرگونه تورم یا مشکل دیگری را کشف کند. در این آزمایش، پزشک یک انگشت پوشیده از دستکش و چربی را به ناحیه رکتوم وارد می‌کند و در صورت تشخیص هر گونه علایم غیر طبیعی یا تورم، ممکن است آزمایش دیگری به نام سیگموئیدوسکوپی را پیشنهاد دهد. در این آزمایش، پزشک از یک دوربین کوچک برای بررسی هموروئید داخلی استفاده می‌کند. این دوربین، درون یک لوله کوچک قرار گرفته و وارد رکتوم می‌شود تا پزشک بتواند توده را تشخیص داده و در نتیجه به درمان آن بپردازد.

روش های درمان هموروئید چیست ؟

درمان هموروئید یا بواسیر بر اساس شدت علائم و نوع بواسیر، متنوع است. پس از انجام بررسی‌های لازم، متخصص هموروئید تشخیص دقیق را تعیین می‌کند و بر اساس آن یک یا ترکیبی از روش‌های درمانی را اجرا می‌کند. در زیر به چند روش درمانی اشاره می‌شود:

بستن باند پلاستیکی :

روشی که توسط پزشکان متخصص هموروئید استفاده می شود، بستن باند پلاستیکی یا لیگاسیون نام دارد. این روش یک روش غیرجراحی برای درمان بواسیر است.

انعقاد الکتریکی :

این روش به طور خلاصه به عنوان کرایوتراپی نیز شناخته می‌شود. در این روش، با استفاده از یخ یا سرما، سطح هموروئید یا مناطق ملتهب تراشیده می‌شود.

اسکلوتراپی :

در این روش، یک ماده شیمیایی به نام اسکلروز   (sclerosant)  به داخل هموروئید تزریق می‌شود که باعث می شود بافت هموروئید به هم چسبیده و منقبض شود.

هموروئیدکتومی :

این روش معمولاً در شرایطی که هموروئیدها بسیار بزرگ یا به شدت تراکم شده و روش‌های غیرجراحی موثر نباشند، به کار می‌رود. پزشک هموروئیدهای بزرگ یا متعدد را برش می‌زند و از بین می‌برد.

 

درمان با لیزر :
در روش درمانی لیزر هموروئید ، از اشعه لیزر برای سوزاندن و از بین بردن بافت‌های اضافی هموروئید استفاده می‌شود. این روش معمولاً برای درمان هموروئید در مراحل اولیه و همچنین برای تسکین علائم هموروئید در مراحل پیشرفته‌تر استفاده می‌شود. نحوه انجام درمان با استفاده از لیزر به این صورت است که قبل از شروع عمل، به بیمار بی‌حسی موضعی یا عمومی داده می‌شود. جراح از یک دستگاه لیزر برای تابش اشعه لیزر به بافت هموروئید استفاده می‌کند، این اشعه باعث سوزاندن و از بین بردن بافت اضافی هموروئید می‌شود. در برخی موارد، از لیزر برای لخته شدن خون در رگ‌های هموروئید و جلوگیری از خونریزی نیز استفاده می‌شود.

 

معرفی دکتر متخصص هموروئید :

یک پزشک متخصص هموروئید در زمینه تشخیص و درمان هموروئید، که همچنین در تشخیص و درمان بیماری‌های دیگری مانند بیماری‌های راست روده و مقعد تخصص دارد، به عنوان دکتر هموروئید شناخته می‌شود. این پزشکان، آموزش‌های تخصصی و تکمیلی در زمینه تشخیص و درمان هموروئید و سایر روش‌های آنورکتال را طی کرده‌اند.

پزشک متخصص هموروئید، در صورت تشخیص هموروئید در بیماران، ممکن است از روش‌های مختلفی مانند مصرف داروها، تغییر در شیوه و سبک زندگی، جراحی و یا لیزر استفاده کند.

 

چه اقداماتی در کلینیک های هموروئید انجام می شود؟

در کلینیک هموروئید یا کلینیک های مختص به بیماری بواسیر، اقدامات متنوعی انجام می‌شود تا بیماری به بهترین شکل تشخیص داده شود و بهبود درمانی بیماران حاصل شود. مهمترین اقدامات در کلینیک‌ هموروئید شامل موارد زیر می‌شود:

  1. تشخیص و ارزیابی:

پزشک ممکن است با توجه به وضعیت بیماری و نوع هموروئید از ابزارهایی مانند آنوسکوپ یا فیبروکولونوسکوپ برای بررسی دقیق انواع هموروئید و مناطق مقعدی استفاده کند.

  • تشخیص تصویری:

در برخی از موارد، ممکن است از تصاویر مانند سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری (CT scan) یا رزونانس مغناطیس (MRI) برای تشخیص دقیقتر استفاده شود.

  • آزمایشات:

ممکن است نیاز به آزمایشات خون برای ارزیابی عوارض بیماری، مثل فقر آهن، باشد.

  • ارائه توصیه‌ها و مشاوره:

ممکن است به بیمار، توصیه هایی از قبیل، رژیم و تغذیه، ورزش و … داده شود

  • استفاده از روش‌های غیرجراحی:

در صورت امکان، از روش‌هایی مانند لیگاسیون (بستن باند پلاستیکی)، کواگولوپلاستی (کرایوتراپی)، یا اسکلروتراپی استفاده می‌شود.

  • جراحی در موارد پیشرفته:

برخی از بیماران با هموروئید پیشرفته ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. در کلینیک ها، جراحان متخصص ممکن است هموروئیدکتومی یا روش‌های جراحی دیگر را انجام دهند.

  • پیگیری و مراقبت پساجراحی:

برای بیمارانی که جراحی انجام داده‌اند توصیه هایی در جهت بهبود روند بیمار بعد از جراحی داده می شود.

کلینیک هموروئید دکتر علی آریایی با سال ها فعالیت در زمینه تشخیص و درمان انواع بیماری ها از جمله هموروئید، شقاق، کیست مویی، بواسیر، آبسه مقعدی و فیتستول با استفاده از بالاترین و پیشرفته ترین روش های درمان انجام می شود. در این مجموعه درمان بیماری ها با استفاده از لیزر و بهره بردن از پیشرفته ترین دستگاه های لیزر دنیا انجام شده و اصولا درمان بیماری با کمترین میزان درد و عوارض و خونریزی انجام می شود. لیزر هموروئید به عنوان یکی از روش های کم درد است که امروزه باعث شده درمان بیماری با سهل ترین روش ممکن صورت گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا